TEL.: +36 1 249 5469E-MAIL: szovetseg@klimabarat.hu
Projekt
Technológia
Település
Cimkék
Találatok: 135 db

Fülemülék éjszakája Szügyön

Szügy

2016. május 6-án került sor a Fülemülék Éjszakájára, mely minden évben számos érdeklődőt vonz. A Magyar Madártani Egyesület által életre hívott rendezvényt Szügyön a Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány koordinálja, mely a fülemülék Afrikából való visszaérkezése köré szerveződik. A madármegfigyeléssel és madárgyűrűzéssel tarkított eseményen idén 35 fő vett részt, főként a fiatalabb korosztályból.


Natúrpark kialakítása a Tápió-vidéken

Tápiószentmárton

A Tápió Közalapítvány 2016. februárjában a helyi önkormányzatokkal együttműködve elkezdte egy helyi Natúrpark létrehozásának tervezését, mely a Tápió-menti térség meghatározó projektje lehet a jövőben. A Natúrpark-projektet valamennyi térségi képviselő-testület (21) támogatja.Több fenntarthatósági elem is megtalálható a natúrparkban, mint a környezettudatos gondolkodás fejlesztése, helyi termelők, kézművesek támogatása vagy a jó tapasztalatok összegyűjtése, megosztása.


Fűtőerőmű biomassza alapú fejlesztése

Tatabánya

A tatabányai fűtőerőmű 2004-ben állt át földgáz alapú hő- és villamos energia termelésre, ezáltal a korábbi szén alapú tüzeléshez képest jelentősen mérséklődött az erőmű környezeti terhelése. A villamosenergia-termelés kapacitása közel 50 megawatt, távfűtésre évente 1,1 millió Gigajoule hőenergiát adnak át az önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltatónak, mely a hőenergiát kétszáz kilométernyi vezetékhálózaton juttatja a város 23 ezer lakásába és a hálózatra csatlakozott intézményekbe. A hosszú távú gazdaságos működés érdekében biomassza tüzelésre álltak át, aminek segítségével zöld energiával biztosítható a fűtés és a meleg víz ellátás közel 90%-a, ezáltal évente 60 millió m³ gáz eltüzelése közel teljesen kiváltható.

2012-ben a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Komplex technológia fejlesztés és foglalkoztatás támogatása tárgyú pályázat a K4 jelű forróvíz kazán és a tüzelőanyag fogadó, tároló, feladó és szilárd égéstermék eltávolító berendezések létesítését és 41 új munkavállaló alkalmazását 523,5 millió Ft-tal támogatta. A 18 MW teljesítményű kazán kizárólag biomassza segítségével állít elő hőenergiát.


Városi mobilitási terv készítése

Veszprém

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata egy olyan Fenntartható Városi Mobilitási Tervet (SUMP) is kíván elkészíteni, mely javaslatot ad egy színvonalas és fenntartható tömegközlekedési rendszer kialakítására Veszprémben, mellyel minden városrész elérhetővé válik közösségi közlekedési eszközökkel, illetve iránymutatást ad az elkövetkezendő évek környezetbarát mobilitási megoldásokat tartalmazó fejlesztéseihez, illetve a meglévő város- és közlekedésfejlesztési tervek szintetizálásához. A projekt célja, hogy egy olyan Fenntartható Mobilitási Terv készüljön Veszprém város egészére, melyben csökken a levegő- és zajszennyezés, hatékonyabb az energiafelhasználás, javulnak a személy- és áruszállítás hatékonyságának mutatói és nő a városi környezet vonzereje. A tervben foglalt irányelvek, intézkedések átfogóan érintik a teljes várostérség valamennyi közlekedési módját és típusát.


Vízkárelhárítás patakmeder rendezésével

Hosszúhetény

A hosszúhetényi pataknak több, mint 3 km hosszan van belterületi szakasza, melynek karbantartása nem volt megoldható. A meder rendezés során készültek burkolt szakaszok a meglévők javítása mellett, továbbá a földpartos szakaszokon a megfelelő koronaszint kialakításával tudtuk biztosítani hogy hasonló áradás ne történhessen.


Találatok: 135 db